ANBI

… en de geheime aftrekpost,

Het lijkt wel een titel van de nieuwe Suske en Wiske. Dit is echter alles behalve een stripverhaal… maar leuk is het wel, behalve voor de belastingdienst (hierna blauwebrievenbrigade)

In 2013 stuitte ik toevallig op een wel heel opmerkelijk feit. Dat feit gaat om een aftrekpost waarvan de blauwebrievenbrigade niet wilt dat u dat weet. Het staat in elk geval niet genoemd bij de aftrekposten, en ook de bekendste belastinggidsen van de consumentenbond, maar ook in de gerenommeerde Kluwer en Elsevier belastinggidsen staan deze aftrekposten niet vermeld.

Doordat ik deze informatie onder ogen kreeg ben ik mij gaan specialiseren in deze “giftenaftrek”, en heb ook een aantal workshops gegeven, en daarbij mensen geholpen op deze manier (extra) geld terug te krijgen van de blauwebrievenbrigade.

Er zijn al enkelen die geld hebben ontvangen met bedragen variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Deze aftrekposten hebben te maken met z.g.n. ANBI’s (ofwel voluit: Algemeen Nut Beogende Instellingen).

Giften die u doet aan instellingen zijn aftrekbaar wanneer de instelling door de belastingdienst is erkent als ANBI. Dit kunt u nalezen in de Wet InkomstenBelasting 2001.

Betaalde belasting terugkrijgen — Gewoon, omdat het kan !!!

In dit geval hebben we het niet over teveel betaalde belastingen die voortkomt uit een variabel inkomen, of niet toegepaste arbeidskorting. Nee het gaat hierbij om een substantieel deel van uw bruto-inkomen die u terug kunt vragen van de #blauwebrievenbrigade. Het deel dat voor u aftrekbaar is, is afhankelijk van de belastingtarieven die u van uw inkomen betaald. Hier kan ik dus geen algemene inschatting geven.

Is het onwetendheid? Ik denk het. Nee; … … … ik weet het wel zeker.

De afgelopen paar jaar heb ik dus ook besteed aan het (juridisch) uitzoeken van deze (aftrek)post. Daarvoor heb ik hulp gezocht (en gevonden) bij een paar mensen en heb zo een “ANBI-info” team geformeerd.

Omdat wij (mijn team) als enige gespecialiseerd zijn in deze vorm van giftenaftrek (ook de belastingdienst zelf is onwetend), hebben wij, en krijgen wij ook rechtszaken tegen de belastingdienst. Op het moment van schrijven is dat 1 zaak die we hebben. Wij staan daar met veel vertrouwen in.

Wij hebben vooraf gedegen onderzoek gedaan waarbij we informatie hebben ingewonnen bij juristen, fiscalisten, de blauwebrievenbrigade, en heel wat anderen die denken/ dachten iets van belasting te weten. Geen enkel steekhoudend argument is er tot nog toe bij ons binnen gekomen dat wij niet hebben kunnen weerleggen.

Toch blijft de “brigade” bij haar standpunt en bij haar “eigen” gelijk. Noem het onwetendheid. Het is naar mijn smaak een combinatie van onwetendheid, maar ook ego speelt een hele grote rol. Mensen (en dus ook belastinginspecteurs; want die verdenk ik er ook wel eens van dat het mensen zijn, maar dat terzijde), zijn nou éénmaal makkelijker voor de gek te houden dan te overtuigen dat ze jarenlang voor de gek gehouden zijn, en geven hun ongelijk niet graag toe. Daar speelt het ego een hele grote rol bij.

Wat de reden ook is, we gaan het meemaken, want volgens ons wil de blauwebrievenbrigade een rechtszaak “uitlokken” om definitief vast te laten stellen of het wel of niet zo is.

Wij zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

namens het ANBI-infoteam,

Pascal Dolleman

www.pdf24.org    Verstuur artikel als PDF